Blogg

Svenska fjällkedjan 2013

Övernatta på öde ö

Jag hade lovat barnen att få övernatta på en öde ö. Så vi åkte till mina föräldrar, lånade pappas plastbåt som vi packade full. Nåja, vi hade bestämt att vi inte skulle packa så mycket mer än det vi hade på oss, en väska varma förstärkningskläder (för fem personer), tält (för fem personer), sovsäckar (för fem personer), liggunderlag (för fem personer), mat (för fem personer)… med andra ord – den lilla plastbåten blev väldigt full. Som tur är hade jag räknat ut det redan innan (är ju ingenjör) så vi hade även packat med kajaken åt Pär. Det var skymning när vi rodde ut i Locknesjön och började färden bort mot Börö-ön. En dryg kilometer tror jag det blev, det var nästan mörkt när vi kom fram. DSC08708Vi började såklart genast med att göra eld, vilken gick sådär. Jag hade varken tagit med tändvirke eller torr ved. Det blåste rätt ordentligt, och när vi räknade att vi hade 21 tändstickor kvar började det bli lite kris. Ändå hade vi verkligen försökt göra ”rätt”. Som tur var hade jag, som lovat att jag inte packat med något onödigt, packat med två mashaller – hade tänkt att vi skulle göra mysigt och hoppades att det skulle synas från mina föräldrars hus, så vi lyfte helt enkelt hela den fina rishögen vi gjort och ställde mashallen under. På någon minut var det stor eld. Då funkade det med diverse blöt ved vi hittade därute. DSC08728Korvgrillning till middag.DSC08739Men även en massa annat gott. Pär och jag firade nämligen att vi hållit ihop i 15 år den här dagen, så vi skålade i bubbel och apelsinjuice. DSC08748DSC08751Pär gick fortfarande omkring i våtdräkt och flytväst på. Rätt varmt och skönt när det blåser mycket. DSC08759Sent omsider var det även dags att sätta upp tälten i mörkret. Allting blir ju så mycket mer spännande då. Pannlampor är liksom ”da shit”, något vi verkligen älskar. Det gör livet så mycket enklare den här tiden på året. Vi tog även en liten kvällspromenad längs strandkanten. Och eftersom det hade varit Halloweendisco på skolan dagen innan så var det mycket snack om monster och liemän, vilka liksom bara verkar komma fram i mörker. Eftersom jag strävar hårt efter att barnen inte ska vara rädda för naturen tycker jag det är lite jobbigt med sån’t där skit. Men vi började leta räv och älgspår istället.

IMG_2059Dagen efter åt vi frukost och tog sedan en promenad runt på ön, gick över till andra sidan, gick till stranden med de släta stenarna och såg färska älgspår på stranden. Eftersom det hade varit rätt blåsigt och vågor kvällen innan, så var det tydligt att de var färska, nu hade det mojnat. Ön är inte så jättestor. Då kom vi på att, tänk om det finns en räv på ön som just nu äter upp all vår kvarvarande mat? DSC08764Barnen trivs så bra ute, de rör sig så självklart i naturen. DSC08766Det blev mer fika, och vi hade även en laddning gula kantareller med tillbaka till lägerplatsen. DSC08782Här är båten och i bakgrunden syns byn där mina föräldrar bor. Pappa ringde från mobilen och berättade att han stod på hygget vid den högra tallen från vår sida sett (utanför bilden) och såg båten på stranden. DSC08785Dags att plocka ner tälten och åka hemåt. DSC08787Fast när man är på en öde ö måste man ju bygga ett litet vindskydd också kom barnen på och lät oss packa ihop själva. DSC08833Kasta macka fungerar inte helt när det blåser vågor. DSC08840Dags att packa ihop och ro tillbaka. Medvind hem är alltid skönt. DSC08841Som bilden visar fick alltså inte Pär plats i båten. DSC08866Off we go. DSC08869Pär paddlar.DSC08881Bilderna gör inte Locknesjön rättvisa, den är så vackert turkos, oerhört lång sikt i den.

DSC08939Så kom vi tillbaka till bilen, lastade upp båden på släpet och jag tog fyrhjulingen och skulle köra upp den till huset igen, alla tre barnen ville åka, så vi trängde ihop oss och körde upp. När vi kommer fram säger en av dem att ”det här var verkligen jättekul!”. ”Vad bra, ska vi göra om det?” svarar jag glatt och känner mig nöjd över helgens äventyr. ”Jaaa, vi åker mer fyrhjuling!!!” ropar de…