Blogg

Svenska fjällkedjan 2013

Skördesäsongen över

En stor del av hur jag formats i friluftsliv är bärplockning. Att ohämmat kunna gå ut i skogen och skörda. Vi har hela min uppväxt plockat lingon, blåbär, hallon, smultron, mylta (hjortron som det heter på svenska), blodriskor, rödgul trumpetsvamp… Det är helt fantastiskt den möjligghet vi har.

När vi åker till vårt favoritlingonhygge passerar vi alltid den lilla tjärn där jag plockade min första hink mylta. Berättelser och historier är viktiga i min familj, vi påminner oss alltid om speciella tillfällen: den gången jag var rätt ung och plockade 20 liter mylta alldeles själv, bar dem själv och sålde dem och tjänade massor av pengar. Det var sommarjobb för mig att plocka bär. Lite extra motivation fick jag av att för varje liter jag plockade, så fick jag en liter av mamma och pappa. Det var stora pengar då.

Mamma och pappa har två favoritryggsäckar som alltid står färdigpackade varje höst. Varje ryggsäck har en stor hink som passar perfekt och fyller hela ryggsäcken. Same procedure as last year. I år blev det tre lingonturer med pappa och en fjälltur med både mamma och pappa där vi letade mylta. Hittade dock inte mer än några små kartar i år. Lingon däremot, skördade vi enorma mängder. Jag har redan kokat två omgångar lingonsylt, det är nästan det godaste till morgongröten.

One Comment

  • Linda Mikaelsson on Okt 17, 2014

    Måste bara säga att du har en härlig blogg!! Håller just nu på att läsa om era äventyr m Gula Faran!! Fantastiskt! Vill ha den bilen!