Blogg

Svenska fjällkedjan 2013

Ut och simma lite

Jag har alltid älskat att vara ute. Jag har alltid haft större eller mindre turer på gång. Ingen big deal. Vardag, friluftsliv eller träning. Så fick jag utmärkelsen Årets kvinnliga äventyrare 2013 och det plötsligt vill alla veta vad jag har på gång. ”Vad är nästa äventyr?”

Mitt liv är som vanligt, små turer då och då. Nu kallas de äventyr. Förra helgen var vi med några kompisar i fjällen, hade hyrt en stuga några kilometers skidåkning uppe på fjället. Ett av barnen hade påmint både mig och min man flera gånger under veckan innan när vi sågs på dagis, att hon skulle få följa med oss på fjället. Det var jättestort för henne. Äventyr!

Men det är ju inte det ni egentligen undar över. Det är vad nästa stora grej är.

Vi försökte hålla det lugnt, men sedan, äh, så var det ute.

Så, planen är som följer. I sommar tänker min vän Mari Rutgersson från Duved och jag ta en liten simtur. Visa vår Drivkraft i Indalsälven – jajamensan, vi ska ut och simma. Hoppar i Åresjön i mitten av juli och kliver i land i Badhusparken i Östersund, ca 100 km senare.

Det hela började med en bilresa från Åre. Maken körde, jag satt och stickade och tittade ut genom fönstret på det mörka vattnet som glittrade i solen. Där och då fick jag en ofantlig lust att simma. Simma just där. Jag såg framför mig att jag i lugn crawl gled fram i mörkt och sammetslent vatten, medströms.

Jag grävde fram telefonen och sms-ade till Mari. Det var den 29 september. ”Nu har jag världens äventyr som du och jag ska göra nästa sommar. Bör räcka med ett dygn för genomförande. Vi ska simma från Åre till Östersund. Någon med kajak får vara support under vägen. Det blir några löpsträckor. Du har väl en OW-våtdräkt?”

Svaret kom snabbt:
”Ja!!!! Dock ingen OWvåtdräkt men kajak…”

Sedan fortsatte det bara. Någon timma senare skickar jag följande sms till Mari:

”Jag insåg just att jag räknat fel på en tiopotens.”

och får svaret:

”Ett dygn! Ja, då lär vi ligga mitt i fåran ;-)!”

Så enkelt är det att skapa ett äventyr. Blicka ut på närområdet och sen messa en bra kompis. Klart.

Ja, sedan följde en del planering då. Kartor, google earth, kolla med de som paddlat sträckan, läsa böcker av långdistanssimmare i kallvatten, youtuba Diana Nyad, ringa Micke Rosén, tänka, skaffa utrustning, träna, drömma ihop, skriva projektplan, kolla vem längst vägen som har en bastu vid strandkanten, teama ihop oss, prata om svåra frågor, scenarioplanering, var kör vi nattläger, vad ska vi äta, vilka vill paddla/ro med oss som säkerhetssupport…

Sådan här planering är vi rätt bra på. En timmas möte i stan, många sms, ett glas vin i Stockholm, en kväll i Duved, vid varsin dator med delat dokument en söndagkväll, ja helt enkelt när tillfälle fanns. Och allt bara känns så kul!

För vi ska ha kul! Visst, det kan bli starka ostliga vindar över Storsjöflaket, det kan bli kallt och strömt i Brattlandsforsen. Behöver gå i land och jogga förbi Ristafallet. Vi kan bli nedkylda och få kramp. Men det är inte det som är drömmen. I drömmen är det sammetslent vatten, norrländska ljusa nätter, vi simmar bredvid varandra i total synkronisering, det är en bastu vid strandkanten, det är en lägereld och många varma tröjor en kväll vid stranden. Det är skratt. Det är en stor chokladbit innan vi börjar åla oss ur våtdräkten på kvällarna (så vi inte blir kinkiga). Det är några vänner med en flaska bubbel vid kajen i Badhusparken i Östersund, lyckotårar och en stor kram. Drömmen och målbilden är klar. Resten fixar vi. Stay tuned.

 

(Hur jag lärde känna Mari förresten? För två år sedan var jag i Åre på en konferens om kompetensdriven turismutveckling. Min kollega Janne introducerar mig och en annan kvinna:
-Mari – Christine. Christine – Mari. Ni kommer gilla varandra.
Sedan gick han. Så enkelt är det att hitta en äventyrskompis.)

5 Comments

 • Erik Ahlström on Apr 16, 2014

  Enjoy bästa tjejer, ni är så bra

 • Sigun Israelsson on Apr 16, 2014

  Låter störtskönt!! Lycka till!

 • Sofie Jugård Löfgren on Apr 16, 2014

  Det kommer att gå som en dans, ni inspirerar och det är så härligt!

 • Claes Heiming on Apr 15, 2014

  Vad roligt!
  Det är precis så det går till. Det bara dyker upp liksom.
  Lycka till och ”Simma Lugnt!”
  /Claes

 • Dag Wassdahl on Apr 15, 2014

  :-) Det kommer ni att fixa fint och njuta hela vägen. :-)