Blogg

Svenska fjällkedjan 2013

Löpning på Gran Canaria

Vi var ganska många, ett stort gäng faktiskt, som bodde i ett hus i Cruz de Tejeda, uppe vid passet, där molnen låg nästan hela veckan. Som om det spelar någon roll att det är lite molnigt och regnigt när det är fantastiska löpstigar, tänkte jag, som lyckats packa ner sex stycken ulltröjor, fastän han som hade förberett rutterna vi skulle springa sade att det var linne och shorts som gällde.

Det var vi och fåren som var ute i regnet första dagen. Alla med ullen närmast kroppen. Som vilken svensk sommar som helst.

DSC04960

Jag är van. Tycker det är rätt behagligt att springa i det här vädret.

DSC04999

Löpningen här är riktigt bra.

DSC04981

och Klas är alltid lika glad när han får springa.

DSC04990

Vi sprang ner under molnen, bland de kanariska tallarna med sina enorma kottar och 2 dm långa barr. Två kottar fick en särskild plats i allas våra hjärtan då de av någon anledning fick hänga med en av kompisarna en hel dag ute på tur. När det var dags att åka hem kunde jag inte lämna dem, så nu står de hos oss till barnens stora förtjusning, 20 cm höga kottar.

DSC05018

Vissa stigar var helt underbara, vi sprang på en matta av röda barr, en mjuk matta, liksom bara studsade utför. När löpningen bara går av sig själv.

DSC05028

Jag hängde mycket med Sarah. Det hann bli både skratt, gråt och kramar under veckan. Vi fann varandra där i euforin över att få ägna tid åt att springa. På kvällen satt vi i vårt rum och åt ost, kex, oliver och frukt till middag. Delade en packe öl och pratade om viktiga saker i livet.

DSC05042

Ibland var det små grusvägar. Men vi var lika glada ändå. Omgivningen och sällskapet är lika trevligt oavsett underlaget. Fast lite gnäll blev det en dag då vi behövde traversera på asfalt en hel del.

DSC05054

Ön är full av underbara små stigar.

DSC05068

Vi rörde oss fram på bergssidorna, en dag stod Niklas och jag på varsin sida och ropade åt varandra genom dimman. Här hade vi kommit ner och solen sken. Jag hade blivit lite efter när jag fotat och de andra stod på andra sidan och väntade. Då ville jag ta ytterligare en bild och de fick vänta lite till.

DSC05131

Ibland var det brant uppför och stenigt, då gick vi lite. Det är också skönt.

DSC05149

Jag är glad över att jag bokar in såna här energiresor i vardagen, speciellt i november. Naturen gör under med mig. Tydligen med Erik också, han började spurta upp mot toppen.

DSC05174

Skymningen kom fort. Några dagar avslutade vi i pannlampans sken. Och strax innan, när det där allra vackraste, varma ljuset kom, då stannade jag. De andra fick vänta. Jag behövde andas in i lugn och ro.

DSC05186

Det var dags för vilodag. Men gänget från Jämtland, Sarah, Calle och jag, tillsammans med vår tyska vän Julia bestämde oss för att springa ner till kusten istället. Det blev en av de finaste turerna på hela resan. Att börja i molnen och sluta nere i stekande sol i Maspalomas. Fast då hade jag gått torr på vätska. Jag gillar egentligen inte cola. Men på första bästa bar när vi kom ner svepte jag en cola. Det var gott.

DSC05200

Sent på eftermiddagen efter ca tre mil sammanstrålade vi med resten av gänget vid sanddynerna i Maspalomas. Det fanns kraft kvar i benen till att leka i sanddynerna. 

 

DSC05322

 

Kraft att springa lite i vattnet fanns också.

DSC05254

Tillbaka i den mystiska dimman, en dag där vi använde stavarna mycket. Många höjdmeter upp. Härligt att se när gruppen slingrade sig utför stigarna.

DSC05337

Jag får aldrig nog av vacker natur. Speciellt inte när jag får vara mitt i den.

DSC05347

 

Grådiset är vackert.

DSC05482

Vi såg hobbithus – det finns fortfarande människor som bor i inredda grottor här. Moderna grottor, perfekt, svala på sommaren och varma på vintern. Pelargonerna växer i buskar, citron och apelsinträd sprider dofter, likväl som eukalyptus och lagerblad. En vallhund gör oss sällskap några timmar och har fullt sjå att hålla ordning på gruppen. Andra hundar är inte lika positiva till att vi springer förbi. En dag får vi spöregn när vi har en km kvar. Det hindrade inte mig från att stanna vid vägskälet och köpa presenter till barnen, vackra stickade ponchos.

Jag kan absolut tänka mig att åka tillbaka hit och springa. Gärna med lika trevliga människor som denna gång. Det är något speciellt när människor med samma intresse träffas och umgås.

 

 

6 Comments

 • Pernilla Otto on Dec 18, 2013

  Hej!
  Jag och min sambo ska åka till Gran Canaria den 30/12.
  Sökte på löpning på Gran Canaria och hamnade här.
  Härliga bilder och blir verkligen sugen på att åka NU.
  Har du några garmin länkar eller så till rutterna ni sprang?
  Eller namn på start och mål?
  Såg så fint ut.
  Hälsningar Pernilla

 • Sarah Berg on Dec 06, 2013

  Tack Christine! För en fin sammanfattning och framförallt för härliga mil och samtal ihop. Mera sånt!

  • Leffe on Sep 12, 2014

   Hej Christine. Hälsningar från Finland! Såg väldigt kul ut det där! Vi är ett gäng som åker ner till Mas Palomas i mars 2015 för att semestra och även löpträna en del. Du skriver här ovan att ni kom ner till Mas Palomas. Vet du om det finns kartor på vandringsleder runtom Mas Palomas på nätet? Gärna såna som far upp i bergen också. Tack på förhand.

   • Kicki on Sep 14, 2014

    Hej Leffe! Jag har dålig koll på det själv, han som skötte det åt oss hade laddat ner det mesta från wikiloc och hade det i telefonen, så något finns det. Dagen vi sprang ner till Maspalomas hade en av tjejerna laddat in en gammal Transgrancanariasträckning därifrån i sin klocka, och den följde vi. Jag njöt av att slippa tänka själv den veckan… ;-)
    Ha det härligt!

 • Erik Ahlström on Dec 05, 2013

  tack för det, visst blev det en härligt resa! Du är bra du! Tänk så många som missar detta och tror att GC är bara strand och All Inclusive

 • Dag Wassdahl on Dec 05, 2013

  Gött! Det kanske ligger något bakom uttrycket lika barn leka bäst. :-) Lätt att umgås när alla vet vad det handlar om. Härligt Christine!