Blogg

Svenska fjällkedjan 2013

Myhrbodarna

Så kommer jag då till Myhrbodarna. Här finns min tredje och sista depå, med bland annat ett par rena tights. Ljuvligt. Anita tar emot mig och då de precis sitter och äter bjuds jag på kalvdans och älgörtsdricka. Det börjar bli lite för bra dag i dag.

image

Det är full fart på gården, kalvarna skuttar och Anita kokar mese.

image

image

Jag hänger kvar länge och följer arbetet på fäboden. Kvällen går och jag ska dra mig ner till Valsjöbyn för att ta in på campingen.
-Men slå upp tältet och stanna här, det är trevligare! Vi ska snart äta middag, säger Anita.

En helt fantastisk kvinna som driver denna levande fäbod. En stund senare kommer korna och fåren från skogen, de går själva hem när de tycker det är dags. Jag går ut för att fota, de kommer fram och hälsar på mig, nosar lite och går mot ladugården. Otroligt sympatiska och vänskapliga djur. Mesen är klar, det är bland det godaste jag vet, och den här är fullkomligt underbar. Mina superlativ räcker inte. Att få smaka helt nykokt mese, när kalvarna skuttar omkring och busar i hagen bredvid och jag har utsikt ända bort till Åreskutan, då kommer den där känslan igen. Jag är liksom lycklig. Jag går omkring och småler hela tiden. Den som inte varit här bör göra ett besök, kolla in öppettiderna och åk hit och fika, det är det värt. Jag lovar.

På kvällen äter vi fisksoppa i stugan, inredd som den alltid varit och allt är så genuint vackert. Att dela en måltid är speciellt. Det är en gemenskap och en känsla av sammanhang igen. Det går inte att komma ifrån, jag är hemma i Jämtland igen. Och det känns.

image

Jag somnar på en fäbodvall på hög höjd, på första parkett med den vackraste av utsikter. Lycklig.

Godnatt.

image