Archives

april, 2015

Gäddede

Sarah och jag åkte iväg på vår årliga husmorssemester. Den där då vi finner våra svar, ser till att jobba hårt och äta gott. I fjällen. På vintern.  Vädret är som det är. Det har blåst en hel del i Jämtlandsfjällen denna vår.
Vi började med att köra nästan fyra timmar nordostlig riktning, för att nå de lockande fjällen nordost om Gäddede.

Vi parkerar bilen i Tangen, möter Ingrid och får stå parkerade på hennes tomt över helgen. Snövallarna är så höga att det inte är helt enkelt att ”bara parkera i dikeserenen”… Himlen är klarblå och vi börjar släpa våra tunga pulkor uppför. Basutrustningen är densamma oavsett tre veckor eller två nätter. Fast vi har varsin kylväska med massor av god mat och tillhörande dryck. Det är en del av den här turen, att få jobba ordentligt, slita och dra och få lite träning för att sedan njuta ännu mer av lyxen därute.

Riporna kuttrar.

Här rör sig inte så många skidåkare, men så plötsligt ser vi en ensam tjej komma med en väldigt stor pulka. Det blev ett oerhört glatt möte på fjället. Caroline går Vita Bandet och jag sitter i juryn där. Vi pratade en stund och sen erbjöd jag en whisky. Hon var först lite tveksam, men när vi intygade att såklart vi skulle skåla i whisky så erkände hon att hon längtat efter en. Jag har ju dessutom investerat i riktiga snapskåsor i trä och fyllt pluntan med Bowmore.IMG_3945.JPG

IMG_3948.JPG

Vi hade vinden i ryggen och fjällen är såklart lika vackra som vanligt.

DSC00817

DSC00831

Långt däruppe ligger Balkesbourke, ett litet vindskydd med få besökare. Egentligen ska man inte sova över där om det inte är kris. Jag hade pratat med Jan-Olof som är Länsstyrelsens Naturbevakare i det här området några veckor tidigare när jag planerade turen och han sade att det är så oerhört få som besöker området så vi kunde absolut få sova över där, väl medvetna om att om det dyker upp ett gäng i kris så vet vi vad som gäller. Då hade jag också berättat om hur vi släpat nästan en hel pulka med ved på förra årets tur för att kunna elda upp värme i ett vindskydd. Veden i vindskydden är ju till för nödsituationer så vi hade alltså tagit med egen ved. Då berättade han att han bara några dagar senare skulle upp dit med ett lass ved och erbjöd sig ta med extra ved som skulle räcka i två nätter åt oss och lägga in i vindskyddet. Naturbevakare ligger nästan lika högt på min lista som fjällräddare. Riktigt lyxigt erbjudande i alla fall.

Vindskyddet ligger oerhört vackert mitt uppe i ett pass.

DSC00841

Väl framme, riktigt vindpinad i ansiktet av den rätt hårda vinden.

DSC00854

Väl inne i stugan blev det en liten välkomstwhisky till.

DSC00867
IMG_3953.JPG

En av grejerna med Sarahs och mina turer är att de ska vara riktigt fysiskt jobbiga och utmanande, men delar av det är att vi släpar tung packning – då en annan viktig del av turen är att vi ska äta riktigt god mat och må gott. Därför hade jag även släpat en bordsduk och fina vinglas i trä. Till det sex stycken ljusstakar köpta på loppis - tunga glaspjäser, och massor av ljus. Vi fick ägna en del tid åt att skotta ur vindskyddet, då dörren inte var helt stängd. Men det hade gästerna innan oss också gjort stod det i boken, då hade dörren varit helt öppen, nu var det bara innerdörren som var öppen och inte gick att stänga för all isbildning. Det löste sig dock under helgen, vi värmde upp och fick bort all is och kunde sedan stänga båda dörrarna ordenligt när vi lämnade vindskyddet.

DSC00860
IMG_3956.JPG

Det blev en trerätters. Till förrätt gravad lax med kokta ägg, rom och creme fraiche. Till det serverades en liten flaska bubbel. Varmrätten på bilden ovan är vegetariska burritos med långkokad tomatsås (färdiglagat hemma) och till det delade vi på en Norrlands Guld. Avslutningsvis en St Peter’s Cream Stout med rawchokladtryfflar.

Flugorna vaknar till liv och undrar vad som pågår. Vi fnittrar åt några röda ljusstumpar Sarah har haft med sig. De har visst legat i en låda i 10 år och väntat på att eldas. Så får de lysa upp vår kväll här i Balkesbuorke. Vilken fin avslutning för dem.

Jag mår så vansinnigt bra. Vad är det som är grejen, egentligen? Jag sträcker ut mig på britsen och blir alldeles pömsig. Ligger här i underställ och dunjacka och mår mitt bästa. Jag är mitt bästa jag just nu. Mitt största bekymmer är att få till sovsäcken och knöla till packpåsen med kläder så att det blir en alldeles perfekt kudde. Sarah fixar te. De röda ljusstumparna brinner ut och flugorna surrar lite. Vinden rycker i Balkesbuorke från väster. Bestämmer mig för att somna, utan att tänka efter, utan att gå ut och kissa. Utan att borsta tänderna. Bara sluta ögonen och somna. Bara lägger mig raklång, drar upp sovsäcken, knäpper händerna på bröstet och känner hur jag glider in i sömnen.

Jag får sällan skavsår, men nu hade jag tejpat hälarna i förebyggande syfte. Någonstans på vägen brände det lite så vi stannade till. Den nya tejpen, Leukosilk, hade knövlat ihop sig på hälen och fixat skavsår. Tejpat i onödan alltså. Bara att ta fram Compeed. Halvvägs upp i den stora stigningen på slutet börjar det kännas igen, men nu går jag på, vi är ju snart framme… och upptäcker när vi är framme att den är helt ihopknövlad och jag har ett litet köttsår på hälen. Dumt. Gjorde dessutom rätt ont när jag valde att känna efter en stund. Så, dag två blev ju inte alls som planerat. Vi som skulle gå en långtur runt ett av fjällen. Jag stannade i vindskyddet och Sarah tog en egen tur. Jag linkade runt vindskyddet och fotograferade lite, det är så oerhört vackert. Rätt blåsigt och flatljuset kom och gick. Men det ligger ändå en ömhet i landskapet som jag blir alldeles betagen av. Sedan satt jag inne i stugan och stickade på ett par oerhört vackra vantar, och efter det tog jag med en bok jag fick av svärmor i födelsedagspresent, ”Egenmäktigt förfarande”, klädde på mig, tog med liggunderlaget och gick ut och satte mig i lä och sträckläste ut hela boken. Vilken lyx! Fantastiskt skönt att ägna tid åt sträckläsning och bara titta upp på dessa vyer emellanåt. Det är så vitta att jag inte kan titta utan solglasögon. Vi ser ingen sol, bara vitt och gråskalor överallt. Ljusterapi på hög nivå. Är rätt nöjd med livet just nu, trots att jag har skavsår och är stilla hela dagen. Långsamhetens lov, bara ägna en dag åt att sticka en vante.

IMG_3960.JPG
IMG_3959.JPG
IMG_3963.JPG

DSC00883

DSC00882
IMG_3965.JPG

Ytterligare en lyx var ju veden som fanns. Att få ägna en massa tid åt att göra upp eld och hålla den levande utan att överelda är en syssla som är rogivande. Jag ägnade tid åt att smälta snö så vi skulle ha vatten. Vinden var rätt hård och låg på vindskyddet, men ändå är det en magisk tystnad därinne. För mig att sitta still en hel dag är rätt svårt, det brukar krypa i kroppen. Men inte här. Jag blir helt lugn i kroppen.

DSC00869

Kaffepressen hade Sarah såklart släpat med också. Att göra riktigt kaffe är ytterligare en syssla som kan få ta lite tid.

IMG_3973.JPG

Så här såg jag ut när jag satt och läste.

IMG_3968.JPG

Jag går in och påbörjar After Ski’n med en liten, liten whisky. Bara några minuter senare kommer Sarah tillbaka från sin lilla tur och vi förbereder kvällens mat. Började med stekt halloumi i lä utanför vindskyddet, med lite rött vin till.

DSC00892
IMG_3979.JPG

Skymningen kom sent, vi lyser upp med levande ljus och sitter inne och har det jätteskönt. Det är den här helgen vi ser till att få lite filosofisk ordning på tankar, vrider och vänder, har tid att prata länge.

Fortsatte med färsk pasta, torkat renkött och parmesanost. Avslutade med rawkladdkaka med kaffesmak. Det är magiskt. Det är en vänskap, några fjäll och stearinljus. Det är de små och stora frågorna, tystnad och samtal, kravlös närvaro där tankarna får tänkas klart utan störningar och livet blir så enkelt.

Jag glömt min lypsyl, jag är lypsylberoende. Men i min dunjacka hittar jag en röd läppglans, den passar här på fjället .

DSC00911

Det blåste en del. Här är tre filmer från när vi gav oss iväg.

IMG_3994 Jag upp och ner (är inget film och bloggproffs…)

IMG_3992 Sarah borstar tänder.

IMG_3986 Vinter.

Dags att åka ner igen, nu är det sådan motvind att vi delvis får diagonala utför. Men vad gör det, vi vill ju att det ska kännas i kroppen.

DSC00921

DSC00933

DSC00942IMG_3996.JPG
IMG_4003.JPG

Att byta utrusning var inte helt lätt i vinden. Det gällde att hålla i jackorna när de skulle av.

IMG_4010.JPG
Indian Chicken Stew till lunch.
IMG_4023.JPG
IMG_4019.JPG

Det blir en del prat om utrustning, vi är ute så mycket och sliter våra prylar. Jag har en kombination av världens fulaste och bästa mössa. Riktigt ful tycker jag den är. Men så fantastiskt bra. Vindtät och fodrad med merinoull. Känns lite löjligt att dra snöret under hakan, men det funkar. Se bild längre ner.

I övrigt så körde jag i följande på väg upp på fredagen, då vädret var bättre:

- En skimojacka för högintensiva aktiviteter från Dynafit

- Tights i merinoull från Aclima

- Aclimas nätunderställ i ull

- Vanliga skidhandskar

- Lundhags Guide BC pjäxor med urtagbar ullinnersko (vilket är helt fantastiskt för de blir lättorkade och jag kan ha dem som tofflor inomhus, helt klart favoriter)

- Åsnes Expedition skidor med korta stighudar

- Woolpower Lite strumpor innerst och en tjockare utanpå.

Sov gjorde jag i Woolpower Lite underställ. Underbart mjukt och skönt.

På söndagen på vägen hem hade jag:

- Aclima woolnet underställ

- Klättermusen Brede jacka. Bra för riktigt grisigt väder, men lite för tät när det är plusgrader och jag får jobba hårt

- Klättermusen Mysse, just det, den på bilden. Lika bra som ful. Å andra sidan, Sarah har en liknande mössa från annat märke, och det är samma sak där, lika bra som ful. Vi ser båda ut som överväxta bäbisar.

- Klättermusen regnbyxor, jag tyckte inte att jag behövde riktiga vinterfjällbyxor i slutet av April

- Haglöfs lätta skalhandskar

- Woolpower dubbel innervante
Som förstärkning hade jag med dunkläder: Klättermusen Liv jacka, Klättermusen Heidrun shorts och Canada Goose Hybridge lite jacket.
IMG_4015.JPG

Plogkanterna var höga på vägen hem igen.  IMG_4026.JPG

Skavsåret börjar sakta läka ihop.IMG_4030.JPGDet här var en rätt saklig beskrivning av en bra tur, som vanligt med massor av lärdomar (inte testa en ny tejp på långtur), insikter, reflektioner, vind i ansiktet och avbrott i vardagen. Att bygga minnen med mina vänner är viktigt för mig, att pröva spännande fjäll, och att testa olika former av turer. Om jag sprang minimalistiskt genom fjällkedjan 2013 hade jag desto mer med mig nu. Var tur har sin charm och det ena utesluter inte det andra. Snart har jag något nytt kul på gång.

Riktigt god energi

Jag äter en massa goda saker när jag är ute. Har fått frågan många gånger om recepten, så här kommer mina tre bästa recept på uthållighetsenergi. Jag geggar ihop det mesta av mina energikakor själva. Men för dig som inte orkar det, så rekommenderar jag Indie bars.

Tryfflar

2 dl naturella cashewnötter

1 dl honung

2 dl kokosolja

1 dl kokossocker

2 dl kakaopulver

1 tsk vaniljpulver

salt

2 dl grovhackad mandel

Kör cashewnötterna och honungen i matberedaren till en slät gegga. Blanda socker, kakao, vaniljpulver och salt och fortsätt köra. Slutligen kör du i kokosoljan. Ofta måste jag stanna matberedaren och röra om allting eftersom det stannar upp och inte blandas. Slutligen rör du i de hackade mandlarna. Bred ut smeten på papper och låt svalna i kylen. Sedan skär du fina bitar och slår in i smörgåspapper eller små påsar. Jag hittade 0,5 liters-påsar på en marknad som är perfekta att lätta den här typen av energi i. Passar bäst på vintern eftersom de behöver hållas svala.

 

Choklad- och dadelbollar

Det här receptet fick jag av min kompis Sarah och det är såååå grymt gott!

150 gram mandlar

20 urkärnade dadlar

2 msk kokosolja

1 tsk vaniljpulver

salt

1 enkel espresso (så stark att den kan stå utan kopp)

2 dl riven kokos

3 msk kakao

Riven kokos att rulla i

Precis som i förra receptet gäller det att ha en bra matberedare som funkar och stanna upp ibland och gegga runt lite. Låt smeten svalna i kylen, rulla sedan runda bollar som du rullar in ordentligt i kokos. Jag brukar rulla dem i händerna i kokos, så att jag riktigt pressar in den.

Vill du göra denna som en kladdkaka går det lika bra. Smälter du lite choklad över blir den vääääldigt god.

Nötbars

2 1/2 dl nötter och frön

1 dl torkade bär

3 äggvitor

1 1/2 dl havregryn

3 msk honung

salt och kanel

Blanda ihop det torra. Vispa äggvitor och blanda med honungen och rör ihop allt. Bred ut på bakplåtspapper och grädda i 125 grader i 35 minuter. Ungefär. Svalna och skär i bitar. Jag brukar ibland blanda i chokladpluttar i dessa, blir kanongott. Åre Chokladfabrik har riktigt bra chokladpluttar.

 

Alla recept varierar jag i oändlighet med olika nötter och andra ingredienser. Något jag riktigt älskar är att köra mandlar och jordnötter med dadlar, kokosolja och lakritspulver. Ibland får jag inte alls till det, ibland blir det hur bra som helst, men eftersom jag sällan är så noga med receptet har jag aldrig koll på vad jag gjort när det blivit riktigt bra.

Huvudsaken är att jag får i mig bra och nyttig energi. Häromdagen cyklade jag långtur på en frukost av ett gäng mackor av makens hembakta surdegsbröd, gjort på stenmalet mjöl från Ångsta kvarn. Bra grejer som får mig att orka länge.