Archives

oktober, 2014

Expert på att hålla mig varm…

I SVT Plus alldeles nyss

http://www.svt.se/plus/sa-haller-du-varmen-om-handerna

Här är själva avsnittet som finns att skåda till sista november. Jag kommer in efter 41 minuter.

Tromsö med äldsta dottern

Allt är inte äventyr. Ibland blir det vanlig resa och friluftsliv också. Vanlig för mig alltså. Att åka till vacker natur har alltid lockat mig mer än att åka till städer. För äldsta dottern var det riktigt spännande, både flyga och åka på norrskenstur. Flyga har hon visserligen gjort förut, till USA, Spanien och två gånger Indien, men det minns hon inte, hon var för liten då. IMG_1673.JPGRiktigt spännande var det faktiskt. Förväntansfullt. Lite coolt att den som en gång låg i min mage nu sitter bredvid mig på flyget och pratar om livet och att vi faktiskt kan flyga högt upp i luften.

IMG_1675.JPGVi landar, tar en hyrbil och tänker äta på restaurang. Men jag sätter i halsen redan när jag ser priserna och föreslår hemmamys med fryspizza. Självklart, säger hon, fryspizza är ju lika exotiskt som restaurang i vår familj. Så vi handlar lite godsaker och åker hem till min kompis Gunnar som bor några mil utanför Tromsö. Där driver han eget företag som guide, GuideGunnar, med specialitet Norrskensturism.

IMG_1699.JPGVi kommer ut till Gunnars hus precis vid vattnet, själv är han ute och guidar, så vi värmer vår fryspizza, sätter igång brandlarmet och tömmer upp lite äppelcider. Han har en helt fantastisk och rofylld utsikt över sitt båthus och Lyngsalperna i bakgrunden. De är vitpudrade och lockande. Vi är rätt trötta efter en tuff vecka och lång resdag, så vi knoppar in redan vid nio. Det visar sig vara dumt gjort.

IMG_1721.JPGVi vaknar och vädret har skiftat till mulet. Jag sätter på telefonen och får sms av Gunnar, skickat i går kväll halv tio, att det är helt fantastiskt och vansinnigt bra norrsken ute, vi måste gå ner till båthuset. Men då hade vi ju somnat för en halvtimma sedan. Så vi tar en promenad längs stranden.

Kvällen kommer och vi hänger med Gunnar i hans buss på Norrskensjakt. Inne i Tromsö hämtar vi upp turister från Hongkong, Brasilien, Wales… och den stora och spännande jakten börjar. Eftersom det är mulet är det knivigt, men Gunnar och andra guider har blivit specialister på att hitta hål i molntäcket och telefonen går varm dem emellan. De vet att när vädret kommer från det hållet, då åker man dit. Och när vädret är så, då åker man dit. Vi drar oss in mot Finland. Innan kvällen är slut har vi fått se norrsken, men inte det dansande och förtrollande norrskenet, trots att vi hittar klar sky. Vi ser det ljusa, stillastående norrskenet, det som ser ut som när himlen är ljus ovanför en stad på vintern, av alla lampor och strålkastare som lyser. Vi lyckas fånga det på bild. Men Vida blir trött och kryper ihop i bussen och somnar ifrån allt. Jag bäddar över henne med filtar. Klockan fem kommer vi tillbaka till Gunnar och somnar in. Då har vi varit ute på jakt i 12 timmar. Detta är det fantastiska med naturfenomen, när det kommer är det fantastiskt, och att dra runt och leta det kan bli tröttsamt. Man vet liksom aldrig. Det fascinerar mig med naturen. Och det är likväl spännande att åka runt, lyssna på när Gunnar pratar med de andra guiderna om var de är och vad de tror.

Dagen efter tar vi en tur bakom Gunnars hus istället. Som jag älskar fjällen. Det är så magiskt, vackert, underbart.IMG_1736.JPGEn härlig promenad blir det. Vi går, skuttar, letar oss runt längs en stig upp mot två sjöar. Fnissar åt att vi har likadana kläder på oss, bara färgerna som skiljer lite.

Vi dricker vatten direkt ut sjön. Andas sval höstluft. Pratar om vackra saker.

IMG_1741.JPGDet blir lätt riktig naturkontakt när jag är ute med barnen. Det blir alltid ligga lite på marken och mysa, titta upp i himlen, på det stora, eller ner i marken, i de små detaljerna.

IMG_1761.JPGOtroligt vacker dalgång i alla fall. Jag vill bara springa fram här, hoppa och flyga över marken. IMG_1746.JPG

IMG_1787.JPGDagen efter lämnar vi Gunnar och drar in på tur närmare Tromsö. Var vi än är finns vackra fjordar.

IMG_1797.JPGI den här tog vi en fika och lunch innan hon skulle flyga hem på måndagen. Stora tjejen, flög själv till Trondheim där hon blev hämtad. Hon, som nyss låg i min mage…

IMG_1813.JPG

IMG_1821.JPG

IMG_1804.JPG

IMG_1828.JPGDet blev fika vid ett vackert bord vi hittade vid vattnet.

IMG_1888.JPGHon ritar hjärtan i sanden.

IMG_1887.JPGJag stannar kvar och tar mig till Kilpisjärvi där jag ska spela in ett avsnitt av Natur så in i Norden med finska Ylä. Kommer på SVT våren 2015. Checkar in i ett rum med egen bastu. Tittar ut och får se dansande norrsken. Magiskt och vemodigt. Hade jag kunnat få ändra på naturen en gång, hade jag kanske gjort det den här helgen, för att få visa henne ett riktigt stort, dansande norrsken. För att den här helgen var vår.

DSC08622

 

 

 

 

 

 

 

Skördesäsongen över

En stor del av hur jag formats i friluftsliv är bärplockning. Att ohämmat kunna gå ut i skogen och skörda. Vi har hela min uppväxt plockat lingon, blåbär, hallon, smultron, mylta (hjortron som det heter på svenska), blodriskor, rödgul trumpetsvamp… Det är helt fantastiskt den möjligghet vi har.

När vi åker till vårt favoritlingonhygge passerar vi alltid den lilla tjärn där jag plockade min första hink mylta. Berättelser och historier är viktiga i min familj, vi påminner oss alltid om speciella tillfällen: den gången jag var rätt ung och plockade 20 liter mylta alldeles själv, bar dem själv och sålde dem och tjänade massor av pengar. Det var sommarjobb för mig att plocka bär. Lite extra motivation fick jag av att för varje liter jag plockade, så fick jag en liter av mamma och pappa. Det var stora pengar då.

Mamma och pappa har två favoritryggsäckar som alltid står färdigpackade varje höst. Varje ryggsäck har en stor hink som passar perfekt och fyller hela ryggsäcken. Same procedure as last year. I år blev det tre lingonturer med pappa och en fjälltur med både mamma och pappa där vi letade mylta. Hittade dock inte mer än några små kartar i år. Lingon däremot, skördade vi enorma mängder. Jag har redan kokat två omgångar lingonsylt, det är nästan det godaste till morgongröten.

Spelat in reklamfilm

2716_NORDIC_PRINT_300x225_ChristineNu är den officiell, reklamfilmen jag spelade in i slutet av september här i Jämtland. Av sex dagars arbete blev det tre minuter. En riktigt cool upplevelse att få jobba med ett proffessionellt filmteam från Danmark. Vi spelade in i Östersund, på Frösön, i Berge hos mina föräldrar, vid Ottsjöns strand och i Sylarna.

Resultatet blev en häftig film, där jag representerar ”FREE” i Free Air Life - översatt från friluftsliv. Filmen är en reklamfilm för det kanadensiska företaget Canada Goose och handlar om mig, mina val, mitt sökande och behov av frihet.

AIR representas av danska Morten Kirckhoff, och LIFE av svenska Ana Maria Alegria Lind.