Archives

april, 2014

SafeRun

Vill du lära dig mer om att röra dig i fjällen? Springa, navigera, orientera, vada, lite om fjällsäkerhet och allt möjligt intressant? Isåfall hänger du med på SafeRun i juni. Jag och Linnéa Grahn kommer att köra en tredagars kunskapsintensiv helg med teori och praktik, så att du ska kunna ge dig ut på egna äventyr framöver i livet.

Kolla in länken www.saferun.se

Jag kommer till Addnature den 8 maj och berättar mer om SafeRun. Du kan anmäla dig via denna Addnaturelänk.

(och den fina bilden på mig när jag springer togs av min kompis Allan Everum som jag ”sprang på” vid Vålåstugan i somras)

Å lite fotograferande

Fick en härlig upplevelse för någon vecka sedan. Var ute och blev fotograferad av en riktigt duktig fotograf, Håkan Wike. Håll utkik, snart kommer bilderna på en förpackning nära dig, på en förpackning med något som är väldigt gott och nyttigt att äta.

Jag erkänner rakt ut, 42 år, med en kropp som burit och fött tre barn, och får frågan om jag vill modella för något jag gillar – vilken bekräftelse på att det inte är Victorias Secret-modeller som är idealet!

Här är några av bilderna. Tack Håkan, det var jättekul!

1

5

4

9

Ut och simma lite

Jag har alltid älskat att vara ute. Jag har alltid haft större eller mindre turer på gång. Ingen big deal. Vardag, friluftsliv eller träning. Så fick jag utmärkelsen Årets kvinnliga äventyrare 2013 och det plötsligt vill alla veta vad jag har på gång. ”Vad är nästa äventyr?”

Mitt liv är som vanligt, små turer då och då. Nu kallas de äventyr. Förra helgen var vi med några kompisar i fjällen, hade hyrt en stuga några kilometers skidåkning uppe på fjället. Ett av barnen hade påmint både mig och min man flera gånger under veckan innan när vi sågs på dagis, att hon skulle få följa med oss på fjället. Det var jättestort för henne. Äventyr!

Men det är ju inte det ni egentligen undar över. Det är vad nästa stora grej är.

Vi försökte hålla det lugnt, men sedan, äh, så var det ute.

Så, planen är som följer. I sommar tänker min vän Mari Rutgersson från Duved och jag ta en liten simtur. Visa vår Drivkraft i Indalsälven – jajamensan, vi ska ut och simma. Hoppar i Åresjön i mitten av juli och kliver i land i Badhusparken i Östersund, ca 100 km senare.

Det hela började med en bilresa från Åre. Maken körde, jag satt och stickade och tittade ut genom fönstret på det mörka vattnet som glittrade i solen. Där och då fick jag en ofantlig lust att simma. Simma just där. Jag såg framför mig att jag i lugn crawl gled fram i mörkt och sammetslent vatten, medströms.

Jag grävde fram telefonen och sms-ade till Mari. Det var den 29 september. ”Nu har jag världens äventyr som du och jag ska göra nästa sommar. Bör räcka med ett dygn för genomförande. Vi ska simma från Åre till Östersund. Någon med kajak får vara support under vägen. Det blir några löpsträckor. Du har väl en OW-våtdräkt?”

Svaret kom snabbt:
”Ja!!!! Dock ingen OWvåtdräkt men kajak…”

Sedan fortsatte det bara. Någon timma senare skickar jag följande sms till Mari:

”Jag insåg just att jag räknat fel på en tiopotens.”

och får svaret:

”Ett dygn! Ja, då lär vi ligga mitt i fåran ;-)!”

Så enkelt är det att skapa ett äventyr. Blicka ut på närområdet och sen messa en bra kompis. Klart.

Ja, sedan följde en del planering då. Kartor, google earth, kolla med de som paddlat sträckan, läsa böcker av långdistanssimmare i kallvatten, youtuba Diana Nyad, ringa Micke Rosén, tänka, skaffa utrustning, träna, drömma ihop, skriva projektplan, kolla vem längst vägen som har en bastu vid strandkanten, teama ihop oss, prata om svåra frågor, scenarioplanering, var kör vi nattläger, vad ska vi äta, vilka vill paddla/ro med oss som säkerhetssupport…

Sådan här planering är vi rätt bra på. En timmas möte i stan, många sms, ett glas vin i Stockholm, en kväll i Duved, vid varsin dator med delat dokument en söndagkväll, ja helt enkelt när tillfälle fanns. Och allt bara känns så kul!

För vi ska ha kul! Visst, det kan bli starka ostliga vindar över Storsjöflaket, det kan bli kallt och strömt i Brattlandsforsen. Behöver gå i land och jogga förbi Ristafallet. Vi kan bli nedkylda och få kramp. Men det är inte det som är drömmen. I drömmen är det sammetslent vatten, norrländska ljusa nätter, vi simmar bredvid varandra i total synkronisering, det är en bastu vid strandkanten, det är en lägereld och många varma tröjor en kväll vid stranden. Det är skratt. Det är en stor chokladbit innan vi börjar åla oss ur våtdräkten på kvällarna (så vi inte blir kinkiga). Det är några vänner med en flaska bubbel vid kajen i Badhusparken i Östersund, lyckotårar och en stor kram. Drömmen och målbilden är klar. Resten fixar vi. Stay tuned.

 

(Hur jag lärde känna Mari förresten? För två år sedan var jag i Åre på en konferens om kompetensdriven turismutveckling. Min kollega Janne introducerar mig och en annan kvinna:
-Mari – Christine. Christine – Mari. Ni kommer gilla varandra.
Sedan gick han. Så enkelt är det att hitta en äventyrskompis.)

Husky Podcast

Husky podcast startade sändningarna i februari 2013 och blev snabbt populärt. Magnus Ormestads syfte med Husky beskrivs som:

”Jag vill, enkelt förklarat, söka upp och intervjua människor som jag är intresserad av, människor som på olika vis utmanar vardagens bekvämligheter, utmanar sina gränser och även inspirerar oss andra att följa efter. Guider, professionella idrottsutövare, äventyrare och entreprenörer som lever på sitt intresse och sin talang. Ofta på väg upp, eller ner, för höga berg och längs med slingrande stigar.”

Så jag blev lite starstruck när jag blev uppringd. Om jag vill vara med? Jo.

På väg hem från en härlig topptursupplevelse i Storulvån en söndag förmiddag stannar jag till i Åre där Magnus hänger och åker skidor och blir intervjuad vid ett köksbord. Jag kunde inte låta bli att dra parallellen till Stina Dabrowski som intervjuade spännande människor…. ;-) Kände mig stolt! Men jag fick inte hoppa.

Varsågod att lyssna!