Archives

september, 2013

Lite medial uppmärksamhet

Jag blev inbjuden till Radio Jämtland för ett trevligt samtal med Leif och Stefan: Christine Hägglund sprang 130 mil från Treriksröset till Grövelsjön.

Länstidningen i Östersund skrev: Hon tog en springtur på 130 mil.

Mora tidning skrev: I mål efter 130 mils löpning.

Östersundsposten skrev: Hon springer 130 mil på fjället.

 

Bilden är tagen förra helgen. Min äldsta dotter, 9 år, har sedan förra hösten frågat om hon inte kan få springa i fjällen med mig. Eftersom vi alltid har ett gäng äventyr väntandes på rätt tillfälle, så finns det att välja av. I fredags var det hennes tur att få ett drömäventyr uppfyllt. Vi sprang från Storulvån vid fyratiden på fredag eftermiddagen, kom till Blåhammaren i perfekt tid för att bara slinka in i middagskön. Vi njöt en fantastisk solnedgång och trerätters middag. På lördag morgon låg vi och lyssnade på vinden som låg på hårt mot fjällstationen.

-Tyr mamma! Sa hon när hon vaknat och hängde med huvudet över kanten från överslafen, tittade ner på mig och log. Så sa hon när hon var liten. Hon ville ut på äventyr, drog sin bärstol till ytterdörren och sa ”Tyr” med bedjande ögon och stort leende. Så vi åt ordentlig frukost, städade ut oss ur rummet och gav oss ut i motvinden ner mot Storulvån igen. Hon tog den här bilden på mig. Vi blåste såpbubblor och fikade vid Ulvåtjärns vindskydd. Hon var tapper. Det var äventyr för henne. Och jag var oerhört stolt.

 

Kartan i Google Earth

Jag har fått hjälp av en kompis, Erik Fransson, att fixa mina gps punkter in i Google Earth. Tyvärr saknas punkter från några platser, pga att jag tydligen inte hanterat spot-sändaren korrekt där. Men i stort går det att se var jag har varit. Det är riktigt häftigt att kunna se turen och navigera genom där jag sprungit genom animeringen. Kanske jag visar någon gång om ni tittar förbi och hälsar på!

Jag har tittat på bilden många gånger. Det blir så tydligt hur långt det är.

 

Prylar och packlista

 

Jag har fått många frågor om vad jag hade med mig för prylar på äventyret. En lista finns här.

Men jag kan förtydliga valet av några märken. Jag har valt all utrustning själv utifrån att jag undersökt, jämfört och hört med andra som är ute mycket och har bra koll på vad som är bra saker. Då jag inte aktivt sökte sponsring innan jag åkte har jag inte något avtal med någon tillverkare som gör att jag måste säga det ena eller det andra. Däremot har jag synts hos flera stycken efteråt, eftersom jag tagit kontakt med dem och skickat bilder och berättat hur nöjd jag varit med mina saker. Och jag fick rabatt på t ex skor från Gå & Löpkliniken i Östersund, regnställ från Haglöfs och en stor beställning på Addnature, då jag hade ganska mycket dialog med dem innan avfärd kring val av utrustning. När jag berättade vad jag letade för saker och vad jag var på väg på för äventyr fick jag rabatt på köpet. Jag vill bara tydliggöra var jag står.

Tält: Hilleberg Akto. Inte det lättaste tältet på marknaden, men jag valde säkerhet framför vikt och det var jag oerhört tacksam över de dagar då vädret satte mig och tältet på prov. Oerhört nöjd med kvaliteten på tältet

Sovsäck: Marmot Plasma.

Skor: Dynafit Feline. Skorna höll hela vägen. Jag har inte hittat några andra skor som jag litar på skulle hålla totalt 150 mil på en sommar (jag sprang ju en del innan för att springa in skorna också)

Liggunderlag: Thermarest Neo Lite. Jag skulle vara ute i många veckor, ville säkerställa att jag sov ordentligt och kunde återhämta mig genom att sova bekvämt.

Ryggsäck: Osprey Exos, 58 liter, stlk S. Låter stort. Men jag valde den för ramen och volymen. Komprimeringsremmar på sidorna har fungerat bra. När jag drar åt allting och spänner fast den hårt på kroppen gör ramen så att den verkligen sitter stabilt för löpning. När jag springer drar jag åt ryggsäcken hårt i midjan för att få den tät emot kroppen, istället för att låta den hänga på höften som vid vandring. Därför valde jag en storlek Small på ryggsäcken, för att få den kortare i ryggpartiet. Fördelen med ramkonstruktionen är också att den inte skaver mot ryggen som mjuka ryggsäckar gör. Jag brukar annars ofta få skavsår på ryggen, men det fick jag inte tillstymmelse till med denna ryggsäck.

Sovunderställ: Woolpower LITE långärmad och långbent, inklusive mössa, samt ett par tjockare Woolpower sockar, 400 gram. Outstanding i relation värme vs vikt, då den är ribbstickad. Behövdes under de kallare nätterna då jag även sov i förstärkningströja, en Woolpower traditionell ullfrottétröja med liten krage och dragkedja.

Löparkläder: Lundhags ullunderställströja, långärmad. Supertunn och har en passform som sitter som gjuten på mig. Tunn nog för att använda i varmt väder, varm nog för att värma vid löpning i kallare väder. Tights från Haglöfs, gamla trotjänare, som är väldigt slitstarka, med tanke på alla videsnår jag sprang igenom. Bytte till ett par SOC tights de sista två veckorna, hade skickat ut en depå med mat och även lagt i rena tights. Tunn kortärmad underställströja av okänt märke (har klippt bort lapparna som skavde). Trodde det var ull, men det var syntet, vilket var helt värdelöst. Den stank rutten haj efter en halv dag och det blev inte bättre resterande dagar trots försök att tvätta den i kalla fjällbäckar… Syntet är totalt NO NO på en sån här tur om man vill stå ut med sig själv utan att kräkas. Sockar, två par Woolpower LITE strumpor, alternerades med ett par tåstrumpor i ull och en annan tunn ullstrumpa av okänt märke. Tåstrumporna fick jag laga var och varannan kväll, de klarade inte slitaget. LITE strumporna ser knappt använda ut. Löparjacka från Houdini. Tunna trekvartstights i ull/silke från Houdini under regnstället. Otroligt sköna och viktlösa, men inte gjorda för den här typen av slitage. Regnställ, Haglöfs GRAM. Buff, keps. Tunna fingervantar från Craft. Det jag saknade var ett par regntäta överdragshandskar. Hade jag verkligen behövt. Trosor i ull från Lundhags och i ull/silke från Houdini.

Solcellsladdare: Powermonkey Adventurer. Fungerar bra när det är sol. Fungerar inte alls när det är regn…

Packpåsar: Silvas lättviktspåsar, någon från Sea to Summit samt en tjockare och robustare liner-påse från Sea to Summit som packpåse innanför ryggsäcken. Lättviktspåsarna hade jag till kläder, sovsäck, kamera etc, men tvivlade på att de skulle ha klarat ovädret och slitaget dag efter dag, så därför hade jag en ordentlig packpåse till allt innan det gick ner i ryggsäcken.

Kompass: Silva, Explorer tror jag den heter. Den stora modellen med spegel. Riktigt bra för att kunna syfta och ta ut riktning. Spegeln är också kanon för att kunna sätta i linser, och se mig själv i ögonen när jag behövde någon att prata allvar med. Finns en mindre modell som jag tror hade varit tillräcklig också.

Kök: Jetboil. Levde på att koka vatten som jag blandade i frystorkade påsar. Urk vad många äckliga matpåsar det finns. Övergick till att göra egna grötblandningar av müsli, nötter, russin, torrmjölk och varma koppen fruktsoppa. De sväller till på tre minuter när de blandas med kokande vatten och är oerhört mycket godare. Köket använde väldigt lite gas, men så gjorde jag ju inte mer än kokade vatten någon minut då och då heller. En lång sked. En drickkåsa. En matkåsa.

SPOT connect satellitsändare: För säkerhet. Ett måste på en sån här tur. Styrs med en app från telefonen. Behöver ha batteri i telefonen, men inte täckning.

Kartor: Jag använde Lantmäteriets fjällkartor i skala 1:100 000. Önskade att det funnits 1:50 000 över hela fjällregionen. Oerhört mycket intressantare.

Det här var de viktigaste sakerna. Sen tillkom ett gäng småprylar, de finns i listan på hemsidan.