Archives

juni, 2013

Möte oss äventyrare emellan

Nu är jag på väg. Flög till Tromsö och började genast leta någonstans att bo och någonstans att köpa en liten gastub. Det första var inga problem, men det andra uppdraget visade sig svårare. Det har helt enkelt blivit en långpromenad för mig idag då jag gått runt på Tromsös mackar och försökt hitta en gastub med skruvkoppling. Visade sig endast finnas gastuber med tryckkoppling. Inte bra. Klockan blev mycket och jag ringde alla mina två kompisar som har koll på Norge. Så utanför turistinformationen träffar jag en kvinna på cykeläventyr. Vi börjar prata och jag ber om lite kreativa råd för hur jag ska hitta en gastub. Det slutar med att vi äter middag ihop, pratar om våra äventyr och har hur trevligt som helst. Hon cyklar från Nordkap till Lindesnes, dvs hela Norge på tvärsen. Själv. Och tycker det är underbart kul och härligt. Själsfrände. Inte nog med det, hon har en extra gastub med sig som hon inte behöver. Bara som extra reserv och hon är snart i Bodö där hon kan köpa en ny. Voila. Jag vet inte vem som blev gladast, jag som fick en gastub, eller hon som kunde lösa mitt dilemma. Hur som helst var det ett oförglömligt möte med massor av skratt. Så dagens lilla stora underbara påminnelse i livet är att ta vara på möten som ger energi. (Och gas…) Kolla in Mariannes resa på heiamarianne.wordpress.com
 

image

Depåer på väg

image

Åker och postar tre depåer till. En sedan tidigare på väg till Myhrbodarna ovanför Valsjöbyn. Kom på att det kan vara skönt med rena och fräscha kläder som väntar på mig i Grövelsjön också.

Lycka-till-present

image

Den här fina grodan fick jag av sonen för att ta med på turen som resekompis. Den är nu fastsydd på ryggsäcken.

Testar

Viktdumpar packningen

Förbereder många saker som man kanske inte tänker på. Öppnar alla gamla konferensblyertspennor hemma och tar ut stiften och fyller på en penna som jag ska ha med mig, så den är proppfull. Tagit ur MyggA ur stora behållaren och lagt det i en plastpåse. Plockat sönder en hårborste, dvs tagit ur delen som borsten sitter på och slängt själva hårdplast delen. Lagt ett gäng våtservetter på tork, så de inte väger något alls, kan bara blöta upp dem på plats och bli lite fräschare. Klippt kartorna. Det gjorde vansinnigt ont i mig, men jag sparade en hel del vikt. Som jag sedan fyller ut med annat… Byter ut 3 mm linor till 2 mm på tältet också, samt byter till små linsträckare. Så lägger jag till ett kit för att kunna använda endast innertältet, så viktmässigt jämnar det ut sig. Men jag vill inte missa chansen att sova med endast myggnät om vädret tillåter. Det är ju känslan och upplevelsen jag vill åt.

Idag var jag till naprapat Jon Hagberg igen. Jag har problem att aktivera min sätesmuskulatur och får jäkligt bra hjälp av honom. Jag kör tydligen mest vader och hamstrings, vilket jag fått höra tidigare, bl a av min löpstegsguru Fredrik Zillén. Kändes i alla fall riktigt bra och nu har jag även med mig en minimalistiskt suverän fotledstejpning och några stretchövningar som jag kan ägna långa kvällar på fjället åt.

Sista (?)besöket på Gå & Löplabbet i Östersund innan avresa. Har fått kanonhjälp med att välja skor och nu senast med en justering av en pelott under hålfoten. Jag har lite plattfot och det funkar bra i vanliga fall, men nu när jag springer med ryggsäck vill jag säkerställa att jag har lite extra stöd i mina tunna skor. Jag behöver ingen extra dämpning, utan bara stöd under själva hålfoten. Jag har valt den sko jag sprungit med senaste året och som sitter som en smäck på min fot. Den är stabil och lätt att justera i åtdragning. Jag har bara köpt den en storlek större än vanligt.

Sista genomköraren

Idag söndag körde jag sista långa genomköraren innan avfärd. Med Göran och Peter som sällskap sprang jag Vålådalen-Vallbo-Issjödalen-Pyramiderna-Grönvallen-Vålådalen. Underbar dag, soligt och blåsigt. Det senare innebär myggfritt. Blev ganska trött på slutet, men det berodde också på att tempot var lite högre än vad jag tränat på sista tiden. Dessutom skulle jag testa att ta en gel, och den i kombination med iskallt vatten gav mig magont sista biten. Allt släppte dock framme vid bilen, där jag kokade på lite riktigt kaffe och väntade in resten av familjen som var och cyklade Blanktjärnsrundan. Dagen avslutades med långbad och lek i Vålå-ån. Termometern visade på 15 grader, men jag påstår att det måste varit mycket varmare, för det var riktigt behagligt att ligga och flyta med strömmen och se upp på den blå himlen.

4500 kcal per dag

Pratade med en bekant som är läkare häromdagen, vi var överens om att jag skulle behöva få i mig ca 4500 kcal per dag om jag ska springa 35 km som snitt varje dag. De första sju dagarna kommer jag inte att kunna proviantera, vilket betyder att jag ska bära med mig all mat. Det finns inte en chans att jag får med mig så mycket, så jag har räknat på en frystorkad måltid per frukost, lunch och middag. Har med några extra påsar efterrätt, samt att jag har gjort en riktig rävblandning av vassleproteinpulver, dextrosol och oboy, som jag kommer att blanda ut med vatten och ta när det behövs. Sen har jag faktiskt ätit upp mig lite de senaste veckorna. Dumt att bli tyngre, när jag redan ska springa med rygga, men å andra sidan så har jag lite extra att ta av och eftersom jag springer lugnt och långsamt tror jag det kommer att fungera

Förberedelser

En kväll på en Outdoor Afterwork hängde jag med Joel Svedlund från Klättermusen och Lisa Nilsson från Textillabbet vid Sports tech på Mittuniversitetet. Jag hade med mig ryggsäcken, Osprey Exos, och den kameraväska jag vill använda, en Lowepro Dashpoint 30. Vi fnulade på och räknade ut hur vi skulle fästa den i axelremmen för att ha lätt tillgång till den samt att den ska sitta stadigt och inte hoppa. Idag  åkte jag upp till Lisa, som fäste ett spänne och en extrarem på ryggsäcken och voila, vid provlöpning fungerade det fullkomligt klockrent för syftet. Det är så himla kul hur många vill hjälpa till att hitta lösningar på små spännande utmaningar!

Min packhög är en oreda, men nu har jag bestämt mig för tre depåer. Jag skickar ut paket till Ritsem, Klimpfjäll och Valsjöbyn. Förutom proviantering i stugor och samebyar/läger längs vägen kommer jag att stanna till och handla i Tärnaby, Gäddede och Storlien. Det är vad som ligger i planen, allt därutöver är bonus. Följ gärna bloggen och bjud mig på en kopp kaffe om jag tittar förbi.